Mikä yrittäjyydessä pelottaa
Muihin Euroopan maihin verrattuna yrittäjyys on Suomessa selvästi alhaisempaa. Viisi vuotta sitten korkeakoulutetuista nuorista 63 % piti vakaata toimeentuloa erittäin tärkeänä ja vain 8 % kuvitteli toimivansa yrittäjänä. Vielä vuonna 2023 tehdyssä Akava Worksin tutkimuksessa omassa yrityksessä työskentelemistä pidettiin vähemmän merkittävänä. Miksi Suomessa yrittäjyyttä on vähemmän? Pidetäänkö yrittäjyyttä vaikeana vai onko vain niin, että oman yrityksen perustaminen ei vain ole käynyt mielessä?
Jos somekeskusteluihin on uskomista, niin yrittäminen Suomessa on hulluutta. Ei onnistu kuitenkaan, ja jos onnistuu, niin verottaja vie tuhkatkin pesästä. Teet töitä perse ruvella, ja mitään ei jää käteen. Mielenkiintoista sinänsä, sillä on kolme reittiä, jolla verottaja yrittäjää verottaa. Ensimmäinen on tietysti arvonlisävero. Pääsääntöisesti 24 % tuotteen tai palvelun hinnan päälle. Mutta senhän maksaa kuluttaja, ei yrittäjä. Toinen vero on ansiotulovero, jota maksetaan nostetusta palkasta. Yrittäjä maksaa palkastaan veroa, mutta niinhän maksaa tavallinen palkansaajakin. Ja sitten on tietysti vielä yrityksen tulovero. No, sitä maksetaan tuloksesta eli vain menestyvät yrittäjät maksavat tätä veroa. Minusta tuntuu, että jos someen on uskominen, niin valtio tapaa yrittäjyyden juuri niiltä, jotka eivät ole koskaan edes yrittäneet. Toki yrittäjä maksaa veroa, mutta niin maksaa yrittäjät muuallakin kuin Suomessa.
Ehkä suurempi syy olla perustamatta yritys, on yritystoimintaan liittyvä tulojen epävarmuus. yli 60 % korkeakoulutetuista nuorista halusi vakaan toimeentulon. Palkkatyössä säännöllisiin tuloihin tottuneen on vaikea hypätä siihen maailmaan, jossa oma palkka on kiinni onnistumisesta ei pelkästään suorittamisesta. Vaikka kuinka haluaisi eroon vakityön oravanpyörästä, vaakakupissa painaa se joka kuukautinen palkkasekki. Aika paljon shittiä sietää, kun sen sietämisestä saa kuitenkin säännöllisen korvauksen. Varsin usein yrittäjyyteen kuljetaankin joko työttömyyden tai sairastumisen kautta. Kun se palkkasekki on joka tapauksessa jäänyt tulematta.
Itse uskon eniten siihen, että yrittäjyyden suurimpana esteenä on pelko epäonnistumisesta. Mitä jos yritysidea ei lähdekään lentoon? Voisinko aloittaa yritystoiminnan kertomatta kenellekään? Sillä, jos kerron yritysideasta kavereille, niin heillä on heti mielipide siitä, että ei tule onnistumaan. Mitä jos he pääsevätkin sanomaan sen kuuluisan "mitä minä sanoin" tai ainakin ajattelin. Meidän suorittamisen ja mittaamisen kulttuurin ei sovi se, että joku yrittää ja epäonnistuu siinä. Vielä vähemmän toki siedetään sitä, että joku yrittää ja onnistuu.
Jos sinulla on yritysidea ja itse uskot siihen, niin kirjaa ylös, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos epäonnistut. Jos pahinta on tuo lähipiirin "mitä minä sanoin", niin jätä se omaan arvoon, ja anna palaa.